9,0 Zorgkaartnederland

Diederiek Textor

GZ-psycholoog & Cognitief Gedragstherapeut

Naam: Diederiek Textor (1967)
Studie: Ontwikkelingspsychologie Universiteit Groningen (1993). GZ-psycholoog sinds 2004.
Werkdagen: Maandag, dinsdag en woensdag

Hoe lang ben je al werkzaam bij PCC en wat heb je hiervoor nog meer gedaan?
Na jarenlange ervaring in de specialistische GGZ met kinderen en jeugd ben ik op vanaf januari 2018 voor PCC gaan werken in de Generalistische Basis GGZ met volwassenen, jongvolwassenen en jeugdigen.

Wat kan een cliënt van jou verwachten?
In de behandeling is er naast aandacht voor je klachten, ook aandacht voor het verkrijgen van inzicht in het ontstaan van de klachten en hoe je kan leren anders om te gaan met de omstandigheden die mede hebben geleid tot je klachten, hiervoor maak ik gebruik van het KOP-model. Jouw hulpvraag is daarbij leidend. Samen kijken we wat er nodig is, wat haalbaar is en stellen we doelen voor de behandeling. Middels huiswerkopdrachten blijf je ook tussen de sessies in bezig met je eigen doelen, een gedragsverandering vindt immers plaats in je eigen omgeving. Tegen het einde van de behandeling wordt samen met jou een terugvalpreventieplan opgesteld.

Wat is jouw doel als hulpverlener?
Uitgangspunt voor mij is dat je als cliënt inzicht krijgt in het ontstaan van je klachten, je valkuilen die hierbij een rol spelen maar ook leert je krachten adequaat in te zetten. Mijn doel hierbij is om jou als cliënt zo snel mogelijk weer in je kracht te zetten en je vertrouwen te geven dat je zelf met de handvatten die je hebt gekregen verder kan.

Werk je met een bepaalde methode?
Uitgangspunt bij het starten van een behandeling is het KOP-model. Voor angst en dwangklachten wordt daarna vrijwel altijd gekozen voor de meest evidence based behandeling bij deze klachten, namelijk cognitieve gedragstherapie (CGT), uiteraard in overleg met jou. Voor stemmingsklachten kan ook interpersoonlijke psychotherapie ingezet worden (IPT) , een evidence based behandeling die ervan uitgaat dat somberheid mede veroorzaakt wordt door veranderingen in belangrijke sociale relaties. Als je klachten samenhangen met een (enkelvoudige) traumatische ervaring kan gekeken worden of EMDR een passende behandeling voor je is.

Terug naar het overzicht