Nynke Kuipers
Registerpsycholoog NIP- Arbeid & Organisatie
Naam: Nynke Kuipers (1973)
Studie: Klinische- en Gezondheidspsychologie Universiteit Leiden (1998) Registerpsycholoog NIP Arbeid- en Organisatie (2013)
Werkdagen: Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag
Hoe lang ben je al werkzaam bij PCC en wat heb je hiervoor nog meer gedaan?
Al ruim twintig jaar ben ik werkzaam voor PCC in verschillende rollen. Binnen die rollen heeft altijd het bevorderen van gezond gedrag en persoonlijke ontwikkeling centraal gestaan.
Daarvoor heb ik als docent en onderzoeker op de Universiteit van Leiden (afdeling klinische en gezondheidspsychologie) gewerkt. Daarnaast ben ik een korte tijd werkzaam geweest binnen de psychogeriatrie.
Wat kan een cliënt van jou verwachten?
Ik vind het belangrijk dat je in de behandeling ruimte voelt om jezelf te zijn en zonder oordeel naar je eigen gedrag kunt kijken. Een open, betrokken en onderzoekende houding kenmerkt mijn manier van gespreksvoering. Dit kan uiteraard soms confronterend zijn, maar door samen op onderzoek te gaan naar datgene wat jij wilt bereiken en daarvoor zelf zou kunnen ontwikkelen, vergroot je je vertrouwen om op eigen kracht je problemen aan te pakken.
Middels opdrachten die je thuis uit kunt voeren blijf je ook tussen de gesprekken door bezig met je eigen doelen en gedragsverandering.
Wat is jouw doel als hulpverlener?
In de behandeling vind ik het belangrijk dat je je gehoord voelt en dat er op die manier ruimte komt om, naast je klachten, ook op zoek te gaan naar je kwaliteiten en hoe je die (weer) op een goede manier kunt leren inzetten. Soms zullen we er samen voor kiezen om wat meer aandacht te besteden aan het verkrijgen van inzicht in het ontstaan van de klachten en patronen, zodat je vanuit begrip voor jezelf, weer op een vriendelijke manier naar je ontwikkeling kunt kijken.
Werk je met een bepaalde methode?
Mijn uitgangspunt bij (bijna) elk zorgprogramma is de zelfregulatiemethode. Deze manier van probleemaanpak en het ontwikkelen van gedrag geeft een duidelijke richting aan de opbouw van de gesprekken en geeft jou ook de mogelijkheid om mee te kunnen sturen in het zorgprogramma. Daarnaast gebruik ik verschillende technieken zoals cognitieve- en gedragstherapie, mindfulness based cognitve therapy en schema-coaching.
Ook psychodiagnostisch onderzoek kan een grote meerwaarde hebben in een zorgprogramma. Door objectief in kaart te brengen waar iemand zijn kwaliteiten en valkuilen liggen, vergroot je snel het inzicht in eventuele onderliggende oorzaken.
In een aantal gevallen kies ik er voor om middels mediation mensen, die met elkaar in conflict zijn, weer met elkaar in gesprek te brengen en te ondersteunen om samen tot een oplossing te komen. Uiteraard pas ik dit alleen in overleg met jou toe. Binnen de zorgprogramma’s die ik doe zie ik het als uitdaging om niet alleen naar het individu, maar ook naar de bredere sociale context van jou te kijken. Dit kan op allerlei gebieden en in een aantal gevallen kan het ook betekenen dat we er samen voor kiezen om binnen het programma de partner, ouders of werkgever te betrekken.
Terug naar het overzicht